Kapsul (granul) Lianhua Qingwen diluluskan sebagai indikasi tambahan COVID-19

2020-04-18

SHIJIAZHUANG, China, 16 April 2020 --- Pada 14 April 2020, Yiling Pharmaceutical mengumumkan bahawa Yiling Pharmaceutical dan subsidiarinya Beijing Yiling Pharmaceutical telah menerima dokumen kelulusan bagi permohonan penambahan ubat-ubatan berhubung permohonan untuk indikasi baharu kapsul Lianhua Qingwen dan granul Lianhua Qingwen yang dikeluarkan oleh Pentadbiran Ubat-ubatan Negeri. Kapsul Lianhua Qingwen dan granul Lianhua Qingwen diluluskan untuk menambah "indikasi fungsian" kepada indikasi yang diluluskan pada asalnya: "Dalam rawatan konvensional pneumonia novel coronavirus, ia boleh digunakan untuk jenis demam, batuk dan keletihan yang ringan dan biasa," "Penggunaan dan dos" meningkatkan "rawatan COVID-19 normal, ringan selama 7-10 hari" dan seterusnya.

Dalam wabak domestik ini, kapsul (granul) Lianhua Qingwen menjadi ubat paten Cina yang paling kerap dicadangkan untuk COVID 19. Dalam edisi keempat hingga ketujuh bagi skim diagnosis dan rawatan novel pneumonia yang dijangkiti oleh coronavirus diterbitkan oleh suruhanjaya kesihatan negeri dan pentadbiran negeri perubatan Cina tradisional, disyorkan untuk mengambil ubat paten Cina kapsul (granul) Lianhua Qingwen bagi tujuan pencegahan dan rawatan pesakit yang mengalami keletihan dan demam semasa tempoh pemerhatian perubatan.


Kapsul (granul) Lianhua Qingwen diluluskan sebagai indikasi tambahan COVID-19

Keberkesanan kapsul (granul) Lianhua Qingwen dalam rawatan COVID-19 telah disahkan oleh eksperimen asas dan kajian klinikal. Baru-baru ini, pasukan Zhong Nanshan menerbitkan kertas kajian bertajuk "The antiviral and anti-inflammatory effect of the antipyretic plague on novel coronavirus" ("Kesan antivirus dan antiradang terhadap plag antipiretik ke atas novel coronavirus") dalam jurnal antarabangsa "Pharmacology Research", yang merupakan artikel kajian asas pertama berkaitan ubat paten Cina yang berkesan terhadap SARS-Cov-2. Dalam kajian ini, didapati bahawa Lianhua Qingwen dapat merencat replikasi novel coronavirus dalam sel dengan signifikan dan ekspresi partikel virus dalam sel dikurangkan dengan signifikan selepas menjalani rawatan coronavirus.

Dilaporkan bahawa kelulusan ini adalah dalam indikasi yang diluluskan pada asalnya berdasarkan penambahan "jenis ringan, biasa COVID 19" bagi indikasi baharu. Dalam masa yang sama, kelompok spesifikasi ubat preskripsi baharu tidak menafikan kedudukan ubat bukan preskripsi yang asal.

Sehingga kini, kapsul Lianhua Qingwen telah didaftarkan di Hong Kong (Kawasan Pentadbiran Khas China), Macau (Kawasan Pentadbiran Khas China), Brazil, Indonesia, Kanada, Mozambique, Romania dan tempat-tempat lain sebagai "ubat paten Cina", "ubat", "ubat tumbuhan" serta "produk kesihatan semula jadi" dan telah diluluskan bagi tujuan pemasaran.


Penafian: Artikel ini diterbitkan semula dari media lain. Tujuan mencetak semula adalah untuk menyampaikan lebih banyak maklumat. Ini tidak bermakna laman web ini bersetuju dengan pandangannya dan bertanggungjawab ke atas keasliannya, dan tidak menanggung tanggungjawab undang-undang. Semua sumber di laman web ini dikumpulkan di Internet. Tujuan perkongsian adalah untuk pembelajaran dan rujukan sahaja. Sekiranya terdapat pelanggaran hak cipta atau harta intelek, sila tinggalkan mesej.
©hak cipta2009-2020 Maklumat Permainan Sejagat      Hubungi kami   SiteMap