Ahli Lawatan Media “Pandangan Media ASEAN terhadap China Digital” melawat ke BRRI

2023-04-03

Laporan berita daripada Chinadaily.com.cn. Lawatan Media “Pandangan Media ASEAN Terhadap China Digital” yang bertajuk "Ikatan Ekonomi Digital, Sebuah Bab Baru dalam Bandar Pintar" telah dilancarkan di Shenzhen pada 20 Februari. Perwakilan tersebut mengadakan lawatan selama empat hari di Shenzhen untuk menyaksikan secara langsung pencapaian Shenzhen dalam pembangunan ekonomi digital dan pembinaan bandar pintar sebagai bandar enjin utama bagi Kawasan Teluk Besar Guangdong-Hong Kong-Makau serta zon demonstrasi perintis sosialisme berciri khas China.

Ahli Lawatan Media “Pandangan Media ASEAN terhadap China Digital” melawat ke Institut Penyelidikan Jalur dan Laluan (Shenzhen) untuk Kerjasama dan Pembangunan Antarabangsa (BRRI) pada 23 Februari.

BRRI merupakan jenis baharu bagi kumpulan pemikir awam yang ditubuhkan bersama oleh Yayasan Kebajikan Wu Xiaolan dan Pusat China bagi Penyelidikan Zon Ekonomi Khas, Universiti Shenzhen.

Semasa berbicara tentang pengembangan industri pelancongan Kemboja dengan ahli lawatan media, Profesor Tao Yitao, Pengarah dan Presiden BRRI, menyatakan bahawa Kemboja memiliki sumber pelancongan yang kaya seperti Angkor Wat, dan mencadangkan agar negara tersebut fokus pada pengoptimuman persekitaran perniagaan pelancongan, peningkatan sistem pengangkutan tempatan dan kemudahan pelancongan, serta peningkatan kualiti perkhidmatan pelancongan.

Institut penyelidikan ini bergantung kepada institusi pengajian tinggi; menggunakan perusahaan dan pasaran sebagai pemangkin; dan bergantung kepada pelbagai saluran seperti universiti, kumpulan pemikir, perusahaan dan bentuk pertukaran awam lain untuk meneroka mekanisme institusi baharu bagi kerjasama antarabangsa.

BRRI berusaha untuk memberikan sokongan intelektual serta menjambatani platform bagi interaksi politik, pertukaran ekonomi dan komunikasi budaya antara kerajaan dan perusahaan di China dengan negara-negara dan kawasan yang terlibat dalam Inisiatif Jalur dan Laluan.

BRRI telah mengadakan Forum Pembangunan Zon Ekonomi Khas Dunia bersama-sama dengan Pusat China bagi Penyelidikan Zon Ekonomi Khas. Ia juga telah menjalin hubungan kerjasama dengan beberapa universiti luar negara, kumpulan pemikir dan organisasi antarabangsa.

Perwakilan media juga melawat ke Shenchuangjian Holdings Group Co Ltd, WeBank, Huawei, Meituan, Shenzhen International Cultural Industry Fair Co Ltd dan Ping An Insurance (Group) Company of China, Ltd serta daerah Guangming semasa lawatan empat hari tersebut.

 

https://www.chinadaily.com.cn/world/special_coverage/638fe717a31057c47eba303f

Penafian: Artikel ini diterbitkan semula dari media lain. Tujuan mencetak semula adalah untuk menyampaikan lebih banyak maklumat. Ini tidak bermakna laman web ini bersetuju dengan pandangannya dan bertanggungjawab ke atas keasliannya, dan tidak menanggung tanggungjawab undang-undang. Semua sumber di laman web ini dikumpulkan di Internet. Tujuan perkongsian adalah untuk pembelajaran dan rujukan sahaja. Sekiranya terdapat pelanggaran hak cipta atau harta intelek, sila tinggalkan mesej.
©hak cipta2009-2020 Maklumat Permainan Sejagat      Hubungi kami   SiteMap